Vrienden aanbevelen voor een baan: niet altijd een goed ideeEen vriend aanbevelen voor een baan binnen uw eigen bedrijf heeft zeker voordelen, en u kan er door uw werkgever ook nog eens royaal voor worden beloond. Maar werk vinden voor mensen binnen uw netwerk zou ook wel eens in uw nadeel kunnen uitvallen. Onthoud dat u altijd een risico neemt als u een vriend aanbeveelt voor een baan binnen uw firma.

Nadelen van referral recruitment:

1.      Als uw vriend of kennis wordt aangenomen maar hij doet zijn werk niet naar behoren, kan dit slechte imago overslaan op u.

Als u iemand aanbeveelt voor een baan, staat uw eigen reputatie op het spel. Een aanbeveling maken betekent: Deze persoon heeft mijn goedkeuring. Ze is competent en integer. In realiteit echter kan het moeilijk zijn om iemand op een professioneel niveau te kennen als men hem of haar uitsluitend buiten de werksfeer ontmoet. Men wil uiteraard niemand aanbevelen die zijn werk slecht doet, zijn slechte reputatie zal altijd terugslaan op u.

2.      Als uw vriend of kennis niet wordt aangenomen omdat ze geen goede kandidaat waren kan dit ook een slecht beeld van u geven.

Opnieuw staat uw reputatie op het spel. Als u een kandidaat refereert die niet bepaald veel te bieden heeft, wat zegt dat dan over uw oordeel en inzicht in de noden van het bedrijf? Op zijn minst wordt uw geloofwaardigheid geërodeerd door zulke mensen. Dit kan door blijven spelen, bijvoorbeeld wanneer u zich voorbereid op een promotie naar een managementrol, waar het belangrijk is dat u weet hoe te onderscheiden tussen sterke en zwakke kandidaten voor een baan.

3.      Het kan uw vriendschap schaden.

Stel dat uw vriend of kennis wordt aangenomen en u begint samen te werken. U had geen problemen met uw vriend voordien maar toen wist u nog niet hoe ze was als collega. We zijn vaak verschillende mensen op het werk en in de vrije tijd. Uw vriend zou zich wel eens kunnen ontpoppen tot een roddelaarster, luiaard of iemand die met de eer voor uw verwezenlijkingen aan de haal gaat.

Tot slot zou het ook kunnen zijn dat alles vlot verloopt op de werkvloer, tot iemand gepromoveerd wordt en nu de manager van de ander is. Kan uw vriendschap dit overleven? Kan uw vriendschap overleven als de een de ander moet ontslaan?

Dit wil niet zeggen dat u nooit een vriend kan aanbevelen voor een baan. We neigen altijd te denken dat het leuk zou zijn om met een vriend te werken (dat kan!). Men moet echter altijd bedenken dat de gevolgen – zowel persoonlijk als professioneel – verder zouden kunnen reiken dan u op voorhand had gedacht. Wees voorbereid op alle mogelijke gevolgen, niet alleen de meest aangename.