salarisonderhandeling-tips-salarisonderhandeling-nieuwe-baanVele senior professionals aanvaarden zonder salarisonderhandeling een nieuwe baan, terwijl ze makkelijk meer uit de brand zouden kunnen slepen. Hoe kan u uzelf verzekeren van een passend, uitstekend of zelfs exorbitant salaris bij de salarisonderhandeling voor een nieuwe baan? Ervaren onderhandelaars hebben deze 10 salarisonderhandeling tips onder de knie.

1.       Onderhandel!

Inderdaad, louter door te kiezen om een salarisonderhandeling aan te vatten bent u al beter dan de rest. Hoe? Een onderzoek van de Society for HR management onthulde dat 8 op 10 recruiters geen graten zien in een salarisonderhandeling met kandidaten. Maar slechts een derde van de kandidaten zei dat hij zich comfortabel voelde bij het vragen naar een salarisverhoging. Hier liggen kansen voor een daadkrachtige professional.

2.       Ruil

Gebruik de als…dan formule. Wanneer een werkgever erop staat dat u een toegeving moet maken, vraag dan om een toegeving terug. Bijvoorbeeld: Als ik dit salaris nu accepteer, bent u dan bereid om een evaluatiegesprek en prestatiebonus na 6 maanden in plaats van 12 maanden te accepteren?

3.       Toon me het geld NIET

Wanneer u uw salaris in het begin van het gesprek onderhandelt, heeft u geen troeven meer in handen om verdere eisen van de werkgever af te slaan. Op het eind dan maar? Ook niet, maar alleszins dichter tegen het einde aan. Hou een aantal troeven achter de hand, die u kan inruilen wanneer een salarisverhoging ter sprake komt. Wanneer uw werkgever lange dagen eist en wilt dat u onmiddellijk start, zeg dan, „dat is een mogelijkheid“ en „daarover valt te praten“, en stem alleen toe als het betekent dat u daar financieel extra voor wordt beloond.

4.       Zet het op papier

Wees zeker dat u exact weet wat u aangeboden wordt in uw nieuwe baan. Een salarisonderhandeling durft er nog wel eens anders uit te zien op papier als mondeling. Maak dus geen beslissing voor u iets op papier heeft staan. Het is niet omdat iets zwart op wit geschreven staat dat het niet nog kan veranderen, maar een geschreven aanbod is een startpunt voor een salarisonderhandeling.

5.       BATNA

Geef uzelf opties. Het slechtste wat u kan doen is solliciteren voor uw droombaan…en niets anders. Hoe meer aanbiedingen u in uw achterzak heeft, hoe makkelijker het wordt voor u om nee te zeggen, en aldus het vertrouwen te verkrijgen om een salarisverhoging te onderhandelen. BATNA staat in onderhandelaarskringen voor Best Alternative To a Negotiated Agreement, en het is uw sterkste wapen in uw zoektocht naar een nieuwe baan.

6.       Mik hoog

De meeste professionals vragen niet genoeg. Werkgevers zetten een prijs, wachtend op een salarisonderhandeling, waarna ze alleen maar verrast worden door een makke aanvaarding. Recruiters beoordelen kandidaten, bewust of onbewust, voornamelijk op hun zelfvertrouwen. Met 3 gelijkaardige cv’s in handen, waarvan er 1 zegt dat hij meer waard is dan de anderen, wie zal de recruiter vertrouwen met de belangrijke projecten? Hoog mikken spreekt vertrouwen uit, en vertrouwen kweekt vertrouwen, wat op zich weer uitmondt in een hoger salaris.

7.       Vraag om meer

Deze tip is een subtiel psychologisch spel. Executives worden niet graag op fouten betrapt. Wanneer uw baas u aanneemt, maakt hij een persoonlijke gok  aangaande uw potentieel. Als u het goed doet, komen zij ook mooi uit de verf. De makkelijkste manier voor uw baas om het gewicht van haar gok op uw potentieel te wegen is door de prijs op uw hoofd. Het is dus voordelig voor de baas om diegenen die het meest betaald worden te promoveren – dit is immers een teken van haar gelijk. Volgt u nog? Simpel gezegd, hoe meer u verdient, hoe sneller u gepromoveerd wordt. Niet noodzakelijk eerlijk, maar daarom des te belangrijker om er gebruik van te maken, vooraleer iemand anders in uw organisatie uw volgende salarisverhoging voor uw neus weggraait.

8.       Leg de vinger op de wonde

De kans is groot dat uw positie is gecreëerd om een probleem op te lossen, niet om nieuwe kansen te genereren.  Problemen motiveren managers nu eenmaal meer dan mogelijkheden. Zoek dus uit welke problemen u zal verhelpen en verduidelijk de recruiter wat er gebeurt wanneer ze niet van uw diensten gebruik maken.  Hoe groter de wonde van de werkgever, hoe meer hij zal willen uitgeven voor een afdoende pleister.

9.       Kijk eens binnen

Leer mensen kennen binnen de organisatie. Hoe dichter de persoon staat bij de positie die u ambieert, des te beter. Insider kennis, de juiste mensen kennen en hun vertrouwen winnen kan de sleutel zijn voor u om de bovenhand te krijgen in de salarisonderhandeling. Een nieuwe baan in een andere branche dan uw huidige werkveld zou veel tijd kunnen opslorpen, dus spreek alvast uw netwerk aan.

10.   Doe uw huiswerk

Bezoek hun website. Lees alles wat u kan vinden over het bedrijf. Ook als u ver weg staat van de core business van het bedrijf in een ondersteunende IT rol. Iedere werkgever wil personeel dat een verschil wil maken. Herinner uw passies net voor het sollicitatiegesprek en probeer ze te verbinden met het bedrijf. Gebruik het internet om de echte waarde van uw rol en vaardigheden te kennen.

Salarisonderhandeling tips – deel 2

Salarisonderhandeling tips – deel 3