ICT vacaturesTegenwoordig is de ICT-sector niet alleen maar het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databanken en websites maar veel meer een convergentie tussen deze verschillende gegevensstromen. Nederland is een land met een grote en groeiende economie vooral met betrekking tot de ICT-sector. Na de economische crisis is Nederland nu weer aan de slag om in deze sector nog verder te groeien, zo ligt het land nu weer op de vierde plaats in de ICT- ontwikkelingsindex, gepubliceerd door Ernst& Young, een internationaal opererend dienstverlenend bedrijf.

Het belang van ICT

Nederland is een openbare exportgericht economie in welke de ICT-sector een grote rol speelt. Er zijn veel belangrijke Nederlandse bedrijven die op ICT gericht zijn, zoals Philips of KPN, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de distributie en productie van informatiesystemen, telecommunicatie, computertechnologieёn etc. Deze bedrijven zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie, omdat deze sector in het algemeen ongeveer 25% van het Nederlands bruto nationaal product uitmaakt. Het dieptepunt van de Nederlandse ICT-branche was in de eerste jaren van het nieuwe millennium te vinden, maar de branche kwam snel weer uit dit dipje. In de volgende jaren zal er een enorme toename van budgetten zijn die in deze sector worden geïnvesteerd.

ICT –  de toekomst voor de Nederlandse economie

Niet alleen maar handel en distributiebedrijven investeren weer meer in de ICT-sector maar ook de Nederlandse overheid. Dit is niet alleen van groot belang voor de bedrijven zelf, maar vooral voor de Nederlandse ICT´ers. Er zijn weer meer ICT-vacatures in het land. Een andere sterk punt, dat voor de branche pleit, is dat er minder aan outsourcing wordt gedaan als enkele jaren geleden. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld, heeft de ambitie om Nederlandse ICT-hoofdstad te worden (vooral op nieuwe technologische terreinen), wat niet alleen een grote kans voor Nederlandse werknemers biedt, maar ook voor werknemers uit het buitenland. Met andere woorden, Nederland is een markt met een enorm groot potentieel, een grote kans voor werknemers en de ontwikkeling van de Nederlandse steden en op die manier ook voor de Nederlandse economie.