Decennialang al staat Amsterdam bekend als een centrum voor nieuwe ideeën. De stad is het culturele hart van Nederland, maar naast de traditionele toeristische attracties heeft de stad ook troeven voor de bedrijfswereld. De stad oefent dan ook een grote aantrekkingskracht uit op executives en managers op zoek naar een nieuwe baan.

Amsterdam is de economische motor van Nederland en dit reflecteert zich in het aantal Amsterdam vacatures op Experteer. Amsterdam staat bekend als een centrum voor innovatie, waar de belangrijkste sector de dienstverlening is. De stad is ook het financiële hart van Nederland. De grootste mogelijkheden voor een directeur of manager in Amsterdam liggen dan ook in consultancy en de ICT-sector, naast financiële dienstverlening en bouw.

Zwaartepunt consulting en ICT

Door de aanwezigheid van hoofdkwartieren van grote bedrijven en de concentratie van multinationals in Amsterdam is de consultancy branche een belangrijke speler op de banenmarkt. Vooral hoogopgeleiden actief in management consulting, belastingadvies en accountancy zijn in trek. Een groot aantal IT-bedrijven en software ontwikkelaars zijn actief in Amsterdam, dit verklaart het grote aantal ICT vacatures. Amsterdam is ook een belangrijk Europees financieel centrum en staat bekend om zijn efficiëntie en lage transactiekosten. De financiële dienstverlening is dan ook de derde belangrijke pijler in de Amsterdamse arbeidsmarkt.Tenslotte is de bouwwoede die nog steeds door de hoofdstad raast verantwoordelijk voor een groot aantal vacatures in bouw.

Innovatie door onderzoek

Als we kijken naar de functies die het meest gevraagd worden, zien we opnieuw de adviseur als onbetwiste nummer 1. Als we consultancy echter buiten beschouwing laten, is vooral het grote aantal vacatures voor R&D-posities opmerkelijk. Hier komt duidelijk het imago naar voor van Amsterdam als een centrum van vernieuwing. Managers en directeurs worden verder vooral gevraagd in het functiebereik van sales en productie.